
Frikadeller var det länge sedan jag gjorde, men jag minns första gången jag gjorde det som igår. Först kämpade jag med att tina och kvalitetssäkra köttfärsen som jag inte minns när jag frös in. 6 minuter på 80 Watt och den var tillräckligt mjuk att hantera. Ett tips till den som behöver tina mat snabbt och liksom jag inte är förutseende nog att ta fram köttfärsen snabbt är att bara skära upp färsen i ganska stora kuber. De tinar mycket snabbare och man slipper slänga mikroförstörda kanter på en hel klump.
I skafferiet idag fanns både färsk persilja, ägg, parmesan och kryddor, så det var inte krångligare än att blanda ihop färs, ägg, klippt persilja, färskriven parmesan (snälla, köp inte färdigriven, det är inte okej) och lite vitlök. Idag använde jag mig av nötfärs, så jag hade ett ägg per 300 g köttfärs för att få det lite saftigare.


Men kvällen slutar inte där! När jag hittade rabarbern insåg jag att det måste skapas en paj! Första pajen för året! Normalt sett gör jag en smulpaj, men för ett par, tre år sedan bjöd min moster på en väldigt knäckig äppelpaj som jag verkligen älskar. Kan man inte kombinera detta? Naturligtvis. En snabb sökning på "knäckig rabarberpaj" ledde mig fram till den käcka hemsidan smulpaj.se och deras spännande recept på rabarberpaj med kolasmak.
I korthet gick det ut på att jag ansade och skalade rabarbern, gjorde en kolasås och varvade med rabarber varpå det hela täcktes av en farinsockerbaserad smulpajsdeg. Herregud så sött, herregud så gott. Tillsammans med en kula vaniljglass från Järna-glass som jag tidigare berättade om blev det en sockerchock såväl som smakupplevelse som fick mitt hjärta att slå några slag extra.
Hur ska jag kunna somna med allt socker i kroppen...?
Kvällens recept:
Frikadeller i tomatsås
- 300 g köttfärs
- 1 ägg
- Persilja i önskad omfattning
- 1 dl färskriven parmesan
- 1 vitlöksklyfta
- Tomatsåsen:
- 500 ml passerade tomater av god kvalitet
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk honung
- Torkade kryddor efter smak
- Persilja
- 1 liten eller ½ stor gul lök
Rabarberpaj med kolasmak (källa: http://www.smulpaj.se/rabarberpaj-med-kolasmak)
- 125 g smör (eller margarin)
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 1 dl farinsocker
- 5-6 dl skivad rabarber
- 1 msk smör
- 2 dl rårörsocker
- 1 1/2 dl ljus sirap
- 1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
Smöra en ugnssäker form. Skölj och skiva rabarbern, lägg den i formen. Smält en matsked smör i en kastrull och rör ner sirap och socker. Värm försiktigt under omrörning tills sockret är smält. Blanda i vaniljen. Häll kolan över rabarbern och vänd rabarbern så den blir täckt. Smula sedan pajdegen över rabarbern och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar