10 april 2012

Frikadeller i tomatsås och knäckig rabarberpaj

Ikväll var en sådan där kväll som man verkligen inte har tid till något alls. Än mindre att laga mat. Länge funderade jag på att gå ut och äta som så många andra kvällar, men efter en inventering i kyl och frys upptäcktes dels lite överbliven köttfärs som bara skrek: "Ät mig"! Dessutom hade jag tre fina stjälkar rabarber som såg sugna ut att ansas. Sagt och gjort, dinner it is! (Och skolarbetet får vänta!).

Frikadeller var det länge sedan jag gjorde, men jag minns första gången jag gjorde det som igår. Först kämpade jag med att tina och kvalitetssäkra köttfärsen som jag inte minns när jag frös in. 6 minuter på 80 Watt och den var tillräckligt mjuk att hantera. Ett tips till den som behöver tina mat snabbt och liksom jag inte är förutseende nog att ta fram köttfärsen snabbt är att bara skära upp färsen i ganska stora kuber. De tinar mycket snabbare och man slipper slänga mikroförstörda kanter på en hel klump.

I skafferiet idag fanns både färsk persilja, ägg, parmesan och kryddor, så det var inte krångligare än att blanda ihop färs, ägg, klippt persilja, färskriven parmesan (snälla, köp inte färdigriven, det är inte okej) och lite vitlök. Idag använde jag mig av nötfärs, så jag hade ett ägg per 300 g köttfärs för att få det lite saftigare.

Innan frikadellerna formades körde jag dock igång tomatsåsen. En mindre lök (alt. en halv stor lök) finrivs och blandas ut med vitlök och en hel del olivolja, varpå detta får puttra ihop i några minuter. Jag har gärna i lite torkade kryddor i det här stadiet för att "väcka" dem till liv i oljefräset, denna gång hade jag lite oregano och basilika. Efter fem minuter häller man i en kartong passerade tomater från Mutti (el. liknande). Använd aldrig Euroshopper/ICA Basic/Coop X-tras försök till passerade/krossade tomater. De smakar metalliskt och fungerar måhända i en köttfärssås, men aldrig i en tomatsås! Jag gillar hetta och har i en del cayennepeppar men med kryddorna kan man ju experimentera. Salt och peppar åker i, och en rejäl klick flytande honung och såsen är komplett. Ibland, om jag vill ha en lite syrligare sås kan det hända att det åker i ett par teskedar balsamicovinäger också, men inte denna gång!

Tomatsåser blir som bekant godare ju längre de står, därför låter man den stå och puttra medan frikadellerna formas. När ca 10 minuter gått kan man lägga i frikadellerna, en efter en för att inte riskera att de skadas och låter sjuda i ca 20 minuter. Efter en 8-10 minuter kan man röra om ett par gånger för att köttsafterna skall gifta sig med tomatsåsen. Sedan är det klart. Jag serverade detta med någon oklar vit fullkornspasta från Kungsörnen som passade bra, men det var mest i avsaknad av en god spaghetti.

Men kvällen slutar inte där! När jag hittade rabarbern insåg jag att det måste skapas en paj! Första pajen för året! Normalt sett gör jag en smulpaj, men för ett par, tre år sedan bjöd min moster på en väldigt knäckig äppelpaj som jag verkligen älskar. Kan man inte kombinera detta? Naturligtvis. En snabb sökning på "knäckig rabarberpaj" ledde mig fram till den käcka hemsidan smulpaj.se och deras spännande recept på rabarberpaj med kolasmak.

I korthet gick det ut på att jag ansade och skalade rabarbern, gjorde en kolasås och varvade med rabarber varpå det hela täcktes av en farinsockerbaserad smulpajsdeg. Herregud så sött, herregud så gott. Tillsammans med en kula vaniljglass från Järna-glass som jag tidigare berättade om blev det en sockerchock såväl som smakupplevelse som fick mitt hjärta att slå några slag extra.

Hur ska jag kunna somna med allt socker i kroppen...?

Kvällens recept:

Frikadeller i tomatsås
  • 300 g köttfärs
  • 1 ägg
  • Persilja i önskad omfattning
  • 1 dl färskriven parmesan
  • 1 vitlöksklyfta
  • Tomatsåsen:
  • 500 ml passerade tomater av god kvalitet
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk honung
  • Torkade kryddor efter smak
  • Persilja
  • 1 liten eller ½ stor gul lök
Riv lök och pressa vitlök. Blanda ut med lite olivolja, tillsätt ev. torkade kryddor. Stek på medeltemperatur i ca 5 minuter. Tillsätt passerade tomater, honung och färsk persilja och salta och peppra. Låt sjuda i 10 minuter. Under tiden blandas alla ingredienser till frikadellerna ihop och små bollar formas. Lägg i dessa i tomatsåsen och låt sjuda 8-10 minuter. Rör om. Låt sjuda 10 minuter till. Servera med valfri pasta och gärna en grönsallad vid sidan av.
 
Rabarberpaj med kolasmak (källa: http://www.smulpaj.se/rabarberpaj-med-kolasmak)
  • 125 g smör (eller margarin)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl farinsocker
  • 5-6 dl skivad rabarber
  • 1 msk smör
  • 2 dl rårörsocker
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl, havregryn och farinsocker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna så att det blir en grynig massa.
Smöra en ugnssäker form. Skölj och skiva rabarbern, lägg den i formen. Smält en matsked smör i en kastrull och rör ner sirap och socker. Värm försiktigt under omrörning tills sockret är smält. Blanda i vaniljen. Häll kolan över rabarbern och vänd rabarbern så den blir täckt. Smula sedan pajdegen över rabarbern och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar