![]() |
Det ser hemskt ut, men herregud så fantastiskt gott! |
Nasi Goreng är en kryddstark indonesisk rätt som på det "svenska" sättet innehåller kyckling (goreng betyder kyckling på indonesiska), stekt ris, grönsaker och räkor. Första gången jag gjorde Nasi Goreng var när jag jobbade natt på en larmcentral. Det blev riktigt bra och sedan dess är jag mer eller mindre frälst. Det enda som är lite synd är att det ser lite trist ut, men med lite färska örter är jag säker på att man kan piffa upp utseendet lite. Detta hade jag dock inte tillhands så det fick bli lite fult på fotona.
Jag sade att det skulle vara vegetariskt ja, och därför ersatte jag all kyckling med räkor (hon är en sådan veggie), så det blev en nasi räkeng istället. Det blev riktigt gott och jag fick stort beröm från min väninna! Generellt är jag väldigt negativ till färdigskalade frysta räkor, men denna gång köpte jag ICA:s 400 gr från Ishavet och de var helt klart godkända. I och med att de skall hettas upp blir de urvattnade och man slipper den vanliga vattniga smaken som färdigskalade räkor annars kan få. Istället bjuder de på lite mysigt tuggmotstånd. Självklart blir det godast med handskalade, men det var både för dyrt och jobbigt denna gång.
Ett bra grundrecept hittar du här men man ska såklart experimentera tills man får det att smaka som själv vill ha det. Jag brukar ha dubbelt med soja för att få mer sälta i smaken, lägga till en hel del cayennepeppar och slänga i alla överblivna saker i kylen, som till exempel morot. En stor fördel med Nasi Goreng är att man kan variera det väldigt mycket. Man kan krydda både mer och mindre beroende på smak och i och med att den inte har chili eller någon annan stark krydda i sig kan de flesta, även de som inte gillar stark mat, få ned ett par tuggor. Det är också utmärkt matlådemat. Jag hatar matlådor av hela mitt hjärta då det alltid blir så väldigt mycket sämre när man kör mat i mikron, men just Nasi Goreng smakar till och med ännu bättre dagen efter då kryddorna verkligen fått blomma ut, och det är det jag ska äta till lunch nu, innan jag åker iväg på påskfirande!Ett tips är att servera en grönsallad till som får en dressing på citron, lite salt och peppar och eventuellt en stänk olja. Friskheten från citronsaften bryter väldigt fint mot den kryddiga gorengen!
Bara en rätt idag? Nej då. Till dessert serverades en kula vaniljglass från Järnaglass som säljs i välsorterade butiker tillsammans med hallon. Järnaglass kan jag varmt rekommendera, den ligger i prisklassen mellan Lejonet och Björnen (som blivit en tillsatsbomb och inte alls är vad den var) och Mövenpick, d.v.s. ca 60 kr litern. Helt klart värt. Hallonen var ICA:s frysta som jag lät tina upp under middagen. Mums! Egentligen skulle jag ju ha en liten kaffe med pralin till detta, men tyvärr åt jag upp de sex goda kardemummapralinerna från NK Konfektyr redan innan maten. Illa. Men gott. Oj vad jag kommer bli tjock när jag blir stor.
PS. Råkar vet att Anton var på Lux igår och åt middag med sin sambo. Ser med spänning fram mot rapporten, det är en av de restauranger jag så gärna velat gå på men aldrig hunnit/haft råd/fått bord/hittat sällskap till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar