2 april 2012

Gourmetentrecôte från Lammhult med rödvinssky, amerikanskt potatismos och grönsallad med senapsvinegrette


Då kör vi! Kvällens utmaning blev den då så kallade gourmetentrecôten från Lammhult som jag hade stora förväntningar på då den kostade 80 kronor för en endaste liten bit! Kan det verkligen vara värt det priset som ju är 25-30% högre än "ogourmetentrecôten" som säljs vaacumförpackad i kyldiskar? Ja faktiskt. Som man ser på fotot nedan är det fint marmorerat, vilket gav köttet en fantastisk smak. Vidare var det fritt från broskdelar och senor vilket är vanligt av det som förpackas av t.ex. Scan centralt.

Till det fina köttet bestämde jag mig för att köra en gammal goding, nämligen amerikanskt potatismos. Vad gör den amerikansk, tänker du? Jo! Man har i en klick Crème fraîche (40% fetthalt) och minskar mjölkdelen och eliminerar smöret helt och hållet vilket ger den en len smak. Men det som allra mest upphöjer smaken är att man i slutet blandar i rostad vitlök. Fantastisk smak och helt klart kvällens höjdpunkt!

Till detta serverades en grönsallad med en vanlig senapsvinegrette som jag gjorde för att försöka likna den jag fick i Val Thorens som jag kom hem från för några dagar sedan. Det gick sådär, men den blev god ändå, fastän något för söt. Nästa gång kör jag mindre socker.

Slutligen beslöt jag mig för att lyxa till det med en rödvinssky. Då jag hade för lite kött fick jag använda Knorrs "geleaktiga" buljong som jag fått gratis på ett skolevent av okänd anledning. Den blev helt fantastiskt god, ända fram till att jag bestämde mig för att toppreda den med maizena. Tog för mycket och konsistensen blev lite för kräm-aktig för min smak, men det var trots detta väldigt gott. Note to self: red med lite åt gången nästa gång för bövelen, det är inte första gången!

Överlag blev det trots allt en god middag, särskilt efter en vecka med alltför mycket snabbmat, ty skidorter är ju inte kända för att vara kulinariska högborgar direkt... Mums! Med lite justeringar i redningen av rödvinsskyn blir det nog superbra! Till detta drack jag ett glas rött och åt aprikosbröd från bageriet Gateau med rikligt med smör. 

Kvällens meny: 

Gourmetentrecôte från Lammhult
200 g gourmetentrecôte
Rikligt med stekt smör, gärna franskt
Salt och peppar
Stek köttet efter önskad stekgrad. Jag föredrar att steka i franskt smör som är lite syrligare i smaken än det svenska, idag använde jag smör från Reurrerie Betrez som är ett av mina favoritsmör som dock är svårt att få tag i (NK Saluhall har, tips!), annars kan jag rekommendera Presidents smör som finns i välsorterade butiker. Jag brynte köttet och lade sedan in det i ugn i några minuter i folieinpackning för att få det perfekt medium-rare. 

Rödvinssky à la Ahlbom
3 dl rödvin
2 dl vatten
En klick honung
1-2 msk smör
1 enhet fond/buljong (om man gör större sats kött kan skyn med fördel användas)
1 stor gul lök
2 morötter
3 vitlöksklyftor 
Skär löken i kraftiga kluftor och dela vitlöksklyftorna i två. Lägg i ugn på 225 grader och ringla olivolja över. Snåla inte med oljan! (Du läser fel blogg om du vill gå ner i vikt). När löken är mjuk, och lite bränd i kanterna tar du ut dem. Smält smöret och tillsätt en rejäl klick honung (1-2 msk). Lägg i den rostade löken och vitlöken och rör om snabbt. Tillsätt morot, vin och vattnet. Låt koka i 30 minuter. Sila av och smaka av. Tillsätt vid behov mer honung och vatten. Jag spädde ut den lite och toppredde med maizena utblandad med lite vatten för att få lite över till att frysa in, smakerna är så koncentrerade! 

Amerikanskt potatismos
5 stora mjöliga potatisar
1 dl Crème fraîche
0,5 dl mjölk
4 hackade rostade vitlöksklyftor
Salt och peppar
Det amerikanska potatismoset kom jag över på en blogg någonstans som jag inte minns, men som verkligen är en riktig höjdare. Hemligheten är den hackade rostade vitlöken som rostas i rikligt med olja (jag använder Zetas vanliga rapsolja) och blandas i på slutet och crème fraîche som ersätter en del av den vanliga mjölken. En varning är att inte ha i muskot som man gör med "vanligt" potatismos, det skär sig mot vitlöken i mitt tycke. 

Senapsvinegrette som jag minns den från Alperna förra veckan
0,5 msk vitvinsvinäger
1,5 msk Grey Poupon fransk senap med hela senapsfrön
1 msk socker
3 msk olivolja
Blanda samman vinäger, senap och socker. Tillsätt en msk olja åt gången och vispa ut, så skär det sig aldrig! Vill du ha en sötare smak av typen man köper kan lite mer socker tillsättas, vill du framhäva vinägersmaken kan du halvera mängden socker, vilket jag ska göra nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar