Efter en sjukt hektisk sommar som avslutats med en ännu mer
hektisk introduktionsvecka på skolan har jag fått lite tid att börja blogga
igen. Ni, kära läsare, som undrat om jag helt sonika har slutat äta kan trösta
er. Både plånboken och magen vittnar om annat! Bland annat har jag hunnit med
ett besök på min första trestjärniga restaurang, Alain Ducasses filial i anrika
hotellet Dorchester vilket säkerligen var den i varje fall mest prisvärda
måltid jag vart med om! Där avnjöt jag bland annat den med ljuvliga dessert
någonsin fullspäckad med hemgjord konfektyr, . Lunchen – för det var en sådan
jag lyckades få bord till.
Men nog om det.
Igår introducerade underbara Sofia (sofiagyllenhammar.com) mig för en
ny kulinarisk höjdpunkt för vår stad. Taste Sthlm heter det, och är ett slags
rabattkort man kan köpa för drygt 350 kronor och som ger rabatter i nivån ”2
för 1” på ett 70-tal restauranger i Stockholmstrakten.
Så igår besökte vi således en av mina i varje fall tidigare
favoritrestauranger, Fondueboden för att förtära den mest vintriga av måltider
såhär i sensommaren. Jag älskar verkligen fondue, inte bara för att det är
gott, utan också för att det är en så rolig social aktivitet. Fondue var till
exempel den maträtt som faktiskt räddade mig när vi var i Val Thorens i våras
där övrig mat, dessvärre, var helt förkastlig!
På Fondueboden hade man en lite sämre rabatt än övriga
restauranger i Taste Sthlm, men 20% är ändå inte fy skam. Sagt och gjort. Medan
jag flyttstädade min lägenhet fixade Sofia ett Taste Sthlm-kort och ett bort
till oss. Ett tips för övrigt, ty Fondueboden har ofta märkliga stängningstider
och ibland också full beläggning, så även denna kväll som för övrigt var galet
varm, i varje fall inne i restaurangen. Doften av t-röd (eller vad man nu
använder för förbränningsmedel) låg hög vilket gjorde att vi verkligen fick ”strippa”.
Vi valde att beställa ”La Grande Fondue” för 229 kr per
person (de andra två alternativen är fisk- och skaldjursfondue och ostfondue)
och jag valde att dricka en cola, för omväxlings skull. I fonduen ingick då tärnat
fläsk- och nötkött och marinerad kycklingfilé. Allt rått, såklart. Ungefär åtta
olika såser serverades, t. ex. bea, barbecue, fetaostsås, salsa med koriander
(hu!) med mera. Vidare fick man ett val mellan pommes frites och bakad potatis.
Gissa vad jag valde? En mindre tallrik med diverse råa, kokbara, grönsaker
ingick dessutom.
Buljongen var väldigt god, och man kände verkligen den goda köttiga
smaken när man kokade broccoli och champinjoner. Mums! Köttet däremot var
verkligen helt naturellt och krävde definitivt såser eftersom buljongen i mitt
tycke inte gjorde tillräcklig avstamp på det. Och här fallerar det.
Problemet är såserna. De är inte tillräckligt bra helt
enkelt. Att servera såser som smakar färdigköpta känns trist och knappast
exklusivt. Annars hade man kunna gjort det enkelt hemma istället (vilket jag
för övrigt verkligen rekommenderar!). Salsan var oätbar för de som inte gillar
koriander, bean smakade burk, tzatzikin var tandlös och saknade den där härligt
bitande vitlökssmaken. Und so weiter…
Serveringen var väl i sig inte särskilt klandervärd men dock
väldigt anonym och opersonlig. Lite frågor som ”hur står det till ikväll” och ”smakade
det bra” passar klart bättre än ett stressat ”är ni klara?”. Ingen erbjöd
dessert eller påfyllning i de uppenbart tomma glasen och ingen hällde upp nytt
vatten. Tråkigt.
Överlag är jag ändå rätt nöjd, men det är nog främst för att
jag älskar fondue som maträtt och jag är glad att någon velat ta sig an denna
svåra rätt i Stockholm. För att lyckas fullt ut krävs dock stora krafttag i
såserna. De måste ju rimligtvis kunna komma på eller snubbla över något recept
på något mer unikt och passande, något som gör att man verkligen vill dit igen.
Lite som hoi hoi-såsen hos Günters korvar.
Maten: 3 av 5
Service: 2 av 5
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar